خانه / اخبار دانشگاه / پذیرش دانشجو در رشته اقتصاد سلامت در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر به عنوان دومین دانشگاه کشور پس از دانشگاه تربیت مدرس

مدتی است که رشته های میان رشته ای در کانون توجه وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری  و دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفته و عزمی جدی در تعریف ، تصویب و حمایت از این رشته ها توسط مسئولان آموزش عالی کشور دیده می شود .

برخی از این رشته ها به لحاظ ضرورت ، اهمیت و نیاز جامعه از جایگاه ویژه ای برخوردارند که از آن جمله می توان به تلفیق رشته های علوم انسانی با پزشکی اشاره کرد . برای مثال علم اقتصاد و دانش سلامت و ارتباط این دو با یکدیگر ، رشته ای جذاب و پرکاربرد به نام «اقتصاد سلامت» را در فرهنگنامه تحصیلات تکمیلی ثبت کرده است .

اکنون وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری در دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه آزاد اسلامی در واحد خمینی شهر این رشته را در مقطع دکتری ارائه می کنند و در ۳ دانشگاه تابع وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی نیز این رشته با عنوان « اقتصاد بهداشت » اجرا می شود.

در این رابطه دکتر شهرام توفیقی به تشریح اهمیت و جایگاه این رشته تحصیلی پرداخته است.

بعنوان اولین سئوال ، معرفی مختصری از رشته اقتصاد سلامت برای علاقه مندان داشته باشید.

اساساً علم اقتصاد علم تصمیم گیری و انتخاب برای رسیدن به اهداف فراوان با در نظر گرفتن منابع محدود است. در حوزه سلامت، استفاده کارا و اثربخش از منابع محدود برای تقاضاهای پرشمار خدمات مراقبت از سلامت، دولت و پزشکان و سایر ارائه دهندگان خدمات سلامت را در مقابل تصمیم های سخت بخصوص از منظر فرد بیمار و جامعه قرار می دهد. برای اینکه دولت ها و ارائه دهندگان خدمات و سازمان های بیمه گر بتوانند از منابع محدود موجود، بالاترین کارایی و اثربخشی و عدالت در خدمات را به دست بیاورند باید مسلح به دانش و تجربه جدیدی بنام «علم اقتصاد سلامت» باشند.

علم اقتصاد سلامت به مفاهیم و مهارت‌هایی می‌پردازد که دانش آموختگان  آن قادرند راه‌حل‌های قابل قبول برای جوامعی که منابع محدود و تقاضاهای نامحدود دارند پیدا کنند و در تدوین و بازنگری سیاست‌ها به منظور افزایش کارایی و توزیع مجدد منابع خدمات سلامت به کار برند. این کار با استفاده از روش تحلیل هزینه ها و نتایج  برنامه‌های بهداشتی و درمانی انجام می‌شود. هدف کلی درس عملی اقتصاد سلامت برای کاربرد در « بررسی مشکلات و نیازهای سلامتی جامعه و تدوین راهبردهای تامین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه » توسط همه دست اندرکاران بخش سلامت شامل دولت و جامعه پزشکان و پیراپزشکان و بیمارستان ها و سایر مراکز خدمات بهداشتی و درمانی و موسسات تجهیزات پزشکی و بهداشتی و دارویی و بالاخره سازمان های بیمه گر است. دانش آموختگان این رشته باید هزینه اقتصادی مشکلات و نیازهای حل نشده سلامت جامعه را محاسبه کرده و به روش‌های مختلف، مشکلات، برنامه‌ها و راهبردهای حل مشکلات سلامت جامعه را تحلیل هزینه کنند و متغیرهای اقتصادی – اجتماعی موثر در جمعیت های مختلف را شناسایی و معرفی کرده و راه حل ارائه دهند.

چه تفاوتی بین رشته « اقتصاد سلامت » که در دانشگاه های تابع وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری ارائه می شود با رشته « اقتصاد بهداشت »‌ که در دانشگاه های وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی تدریس می شود ، وجود دارد ؟

دیدگاه « اقتصاد بهداشت » بیشتر مدیریت بهداشت جامعه بوده در صورتیکه اساس « اقتصاد سلامت » تصمیم گیری و اختصاص منابع موجود برای استفاده بهتر و کاراتر از آنها در ارائه خدمات سلامت جامعه است. بنابراین می توان گفت در این زمینه یک نوع تفاوت دیدگاهی وجود دارد.

نقش دانش آموختگان این رشته تحصیلی در حل مشکلات جامعه چیست ؟

دانش آموختگان این رشته ، نقش کلیدی در تحلیل وضعیت ساختاری و رفتاری جامعه بیماران و جامعه ارائه دهندگان خدمات سلامت داشته و در نتیجه تحلیل واقع بینانه تری از سیاست های خدمات مراقبت از سلامت بدست می دهند. تحلیل هایی واقعی که با استفاده از ابزارهای اقتصادی مانند هزینه اثربخشی و هزینه منفعت و مطالعات بیمه ای انجام می شود. این تحلیل ها امکان سیاستگذاری و برنامه ریزی هوشمندانه تر و دقیق تری را به قصد ارتقای کارآیی و اثربخشی نظام سلامت و بیمارستان ها و سایر مراکز تشخیصی و درمانی به دست می دهند که هدف آنها رسیدن به عدالت و کیفیت در سلامت است.

بدیهی است در هر جامعه ای منابع عظیم مالی چه از طرف دولت و یا خانواده ها برای سلامت هزینه می گردد. دانش آموخته رشته اقتصاد سلامت در مورد بکار گیری صحیح و درست آن بگونه ای که اثر بخشی این هزینه ها در بالاترین سطح کارایی باشد تخصص می یابد. شناخت و تحلیل های واقع بینانه از شرایط سلامت جامعه از یکطرف و جامعه ارائه دهندگان خدمات مراقبت سلامت از طرف دیگر به دانش آموختگان قدرت تحلیل درست و انتخاب سیاست های مناسب جهت بالابردن شاخص های بهبود سلامت را داده و در بخش کاربردی مانند بیمارستان ها بخوبی از عهده تخصیص منابع جهت هر چه بهتر ارائه خدمات سلامت بر خواهند آمد.

دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر بعنوان تنها ارائه دهنده این رشته تحصیلی در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی کشور چه مزیت هایی دارد؟

مزیت اول دانشگاه آزاد اسلامی خمینی شهر استفاده از کادر علمی مجرب در دو دیدگاه اقتصادی و همچنین سلامت است که هر دوجنبه علمی اقتصاد و سلامت را پوشش می دهد. کتابخانه تخصصی و همچنین مجله تخصصی اقتصاد برای چاپ مقاله ها، وجود رشته های مرتبط و امکان تعامل و تضارب افکار و اندیشه های دانشجویان و اساتید این رشته ها با یکدیگر ، محوطه ها و فضای بزرگ دانشگاه و همچنین نزدیکی به مرکز استان اصفهان از جمله مزایای تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی خمینی شهر می باشد.

مرکز ارتقائ شایستگی های حرفه ای دانشجویان برگزار می کند

مرکز ارتقائ شایستگی های حرفه ای دانشجویانSCD در نظر دارد نسبت به برگزاری دوره«کاربرICDL» با …