خانه / اخبار دانشگاه / کمبود نیروی متخصص در رشته مددکاری اجتماعی ، رشته ای که بیشتر فارغ التحصیلان آن جذب بازار کار می شوند

با پیچیده تر شدن روابط انسانی و توسعه جوامع صنعتی و پیشرفت علوم و فناوری ، هر روزه شاهد فاصله گرفتن از جامعه سنتی به سمت مدرنیته هستیم که علاوه بر ویژگی های مثبت در صورت عدم توجه به لوازم آن می تواند بالقوه منشاء بسیاری از ناملایمات اجتماعی و آسیب های روانی را فراهم آورد.

در این میان توجه و نیاز روز افزون جوامع به رشته های تحصیلی یاورانه از جمله مددکاری اجتماعی بیش از پیش احساس می شود. گستره خدمات دانش آموختگان این رشته تحصیلی در عین تنوع زیاد ، خصوصیاتی همچون رشد یافتگی شخصیت و انسانهایی با روح بزرگ و همت بلند و عاشق خدمت به همنوعان خود را می طلبد.

در این رابطه دکتر بتول امین جعفری مدیر گروه مددکاری اجتماعی و استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر به تشریح اهمیت و خصوصیات این رشته تحصیلی پرداخته که گفتگوی وی با خبرنگار آنا را پی می گیریم .

تعریف شما از رشته مددکاری اجتماعی چیست ؟

مددکاری اجتماعی عمری به قدمت آفرینش انسان دارد. اما ضرورت وجود آن بعنوان یک رشته دانشگاهی بعداز انقلاب صنعتی احساس شد. در کشورهای صنعتی حدوداً ۳۰۰ سال است که در دانشگاهها بعنوان یک رشته تخصصی در مقاطع مختلف تأسیس و فعالیت می کند اما در ایران از سال ۱۳۳۷ ابتدا در تهران در اموزشگاه خدمات اجتماعی راه اندازی شد و از آن زمان تاکنون تربیت متخصصان این رشته ادامه داشته است.مددکاری اجتماعی رشته ای بین رشته ای و کاربردی است و دروس روانشناسی ، جامعه شناسی، حقوق و کارورزی های عملی مختلف دروس مهم آن را تشکیل می دهند. این رشته ارتباط تنگاتنگی با سایر رشته های یاورانه مانند روانشناسی، جامعه شناسی و مشاوره دارد. “مددکاری اجتماعی عبارتست از فعالیت حرفه ای ویژه مبتنی بر اصول، ارزشها، دانش و مهارت های خاص به منظور یاری رساندن به افراد، خانواده ها و گروهها وجوامع جهت رویارویی با مسائل و مشکلات روزمره فردی و اجتماعی و دستیابی به استقلال و رفاه نسبی”. هدف مددکاری اجتماعی تعالی انسان و ایجاد تحول و پویایی و رسیدن به توسعه است.بازار کار این رشته بسیار پر رونق است و فارغ التحصیلان در همه ی سازمانهای دولتی و غیر دولتی می توانند جذب و فعالیت نمایند. افراد، گروهها، خانواده ها و اجتماعات مختلف حوزه کاری این رشته اند و لذا مددکاران اجتماعی در زمینه های اجتماعی اقتصادی آموزشی و فرهنگی و سیاستگذاری مشغول به کار می شوند و زنان، کودکان، جوانان و نوجوانان، سالمندان، دانشجویان، افراد جویای کار، بیماران خاص و… کلیه افراد جامعه نیازمند خدمات مددکاران اجتماعی اند. فارغ التحصیلان می توانند درآموزش و پرورش، بیمارستانها، سارمان بهزیستی، شهرداریها ، شورای شهر، فرهنگسراها ، دانشگاهها ، کمیته امداد امام خمینی (ره)، بنیاد شهید و امور ایثارگران، زندانها و مراکز دارالتأدیب، مراکز نیروی انتظامی، بانکها ، کلینیک های مشاوره و مددکاری اجتماعی، سازمانهای مردم نهاد وخیریه ها جذب بازارکار شوند.

در مورد نحوه پذیرش دانشجو این رشته در دانشگاه های کشورمان توضیح دهید.

هم اکنون دردانشگاههای دولتی علامه طباطبایی و علوم بهزیستی وتوانبخشی تهران تا مقطع دکتری و دانشگاه دولتی یزد کارشناسی ارشد و دانشگاه شاهد و خوارزمی در مقطع کارشناسی  دایر می باشد. همچنین دانشگاه های آزاد اسلامی خمینی شهر ، گناباد، رودهن به تربیت حرفه ای دانشجویان مشغولند. لازم به ذکر است که به دلیل نیاز مبرم جامعه به متخصصان مددکاری اجتماعی هنوز کمبود نیروی انسانی تعلیم دیده دانشگاهی در این رشته به چشم می خورد بگونه ای که می توان گفت فارغ التحصیل بیکار در این رشته وجود ندارد و افراد سریعاً جذب بازار کار می شوند.

دانشگاه آزاد اسلامی خمینی شهر از سال ۱۳۷۶ به جذب دانشجو در این رشته در مقطع کارشناسی با هیات علمی مجرب پرداخته وتاکنون بیش از ۶۰۰ فارغ التحصیل داشته که همگی آنها در سراسر کشورمان جذب بازارکار و بعضاً پست های مدیریتی بالا شده اند. مثلاً بعنوان رؤسا و معاونان بهزیستی و زندان و مدیران بخش های بیمارستانی و کارخانه ها و مؤسسان کلینیک های مددکاری اجتماعی.

دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر چه مزیتی در رابطه با پذیرش دانشجو در این رشته دارد؟

از مزایای این رشته در واحد خمینی شهر یکی این است که دانش آموختگان بلافاصله بعداز فراغت از تحصیل وارد طرح تامین نیروی انسانی دو ساله شده و از حقوق و مزایای آن بهره مند می شوند. هم اکنون برنامه تمدید طرح نیز به آن اضافه شده که بخودی خود شرایط جذب آنها در بازار کار فراهم می شود.

دیگر اینکه دانش آموختگان می توانند شخصاً با مدرک کارشناسی به تأسیس کلینیک های مددکاری اجتماعی، مهدهای کودک ، مراکز مربوط به سالمندان و سایر مراکز وابسته به بهزیستی اقدام و کارآفرین باشند و بطور خصوصی فعالیت نمایند. علاوه بر این نزدیکی به مرکز استان اصفهان و وجود هیأت علمی مجرّب از دیگر مزایای این رشته در این  واحد دانشگاهی است. همچنین انطباق سر فصل دروس این رشته در واحد خمینی شهر با سرفصل دروس دانشگاه علامه طباطبایی تهران از مزیتهای مهم دیگر آن است.

فارغ التحصیلان رشته مددکاری اجتماعی در چه زمینه هایی مهارت کسب می کنند و نقش آنان در بهبود سلامت جامعه چیست؟

با توجه به افزایش آمار مشکلات و آسیب های اجتماعی و بروز چالش های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که جامعه ما بعنوان یک جامعه در حال توسعه با آنها روبروست و ضرورت اتخاذ و بکارگیری سیاست گذاری های اجتماعی مناسب خرد و کلان در همه زمینه ها، ضرورت تعلیم و تربیت و وجود متخصصان حرفه ای کارآمد جهت نقش آفرینی در حوزه های پیشگیری و درمان بسیار ضروری است لذا دانش آموختگان این رشته می توانند براحتی وارد بازار کار شده و از توانمندی های علمی خویش جهت رشد و توسعه پایدار جامعه استفاده نمایند.

داوطلبان تحصیل در این رشته باید دارای چه ویژگی هایی باشند؟

علیرغم اینکه برای ادامه تحصیل در رشته مددکاری اجتماعی در دفترچه های انتخاب رشته سازمان سنجش از نظر شرایط روحی و روانی و جسمی محدودیتی قید نشده است اما با توجه به مهارتها و تکنیک های لازمی که مددکاران اجتماعی باید به آنها مجهز باشند علاوه بر سلامت جسم و روان علاقمندان باید از هوش، علاقه ، انگیزه و خلاقیت بالایی برخوردار باشند مضافاً اینکه باید خدمت رسانی به مردم و مداخله دراموراجتماعی و رشد و تعالی گروههای هدف و جامعه دغدغه اصلی آنها باشدو از جدیت و پشتکار بالایی برخوردارباشند.

مرکز ارتقائ شایستگی های حرفه ای دانشجویان برگزار می کند

مرکز ارتقائ شایستگی های حرفه ای دانشجویانSCD در نظر دارد نسبت به برگزاری دوره«کاربرICDL» با …