تماس با دانشگاه : 14-33660011-031    فاکس : 33660088-031
Language : FA |
خانه / اخبار دانشگاه / از عکاسی حرفه ای تا مدلسازی رایانه‌ای در مهندسی معماری

از عکاسی حرفه ای تا مدلسازی رایانه‌ای در مهندسی معماری

مجاورت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر با دانشگاه صنعتی و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان از یک طرف و وجود میراث فرهنگی غنی و معماری ابنیه و آثار هنری خیره‌کننده شهر اصفهان که به عنوان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی شناخته می شود از طرف دیگر ، موجب شده این واحد دانشگاهی رویکرد توسعه کمی و کیفی رشته‌های فنی و مهندسی خود را بیش از پیش تقویت کند.

با خبر شدیم از بهمن امسال دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر در مقطع کارشناسی ناپیوسته معماری دانشجو می پذیرد. به همین منظور و برای آشنایی علاقه مندان با این رشته تحصیلی، به سراغ دکتر محمد شیخ بهایی مدیر گروه معماری این واحد دانشگاهی رفته و قابلیت‌ها و ویژگی‌های آن را جویا شدیم.

مهندسی معماری چه جایگاهی در بین رشته های تحصیلی دانشگاهی دارد؟

شیخ بهایی: معماری یک رشته میان رشته ای است و نه تنها به عنوان یکی از هفت هنر اصلی محسوب می‌شود و آثار معمار در زمره آثار هنری مطرح و قابل بررسی است بلکه یک رشته فنی و مهندسی نیز به حساب می آید.

معماری ایران از قدیم‌الایام دارای دو نظام کلی آموزش بوده است.  یکی از این دو، نظام آموزش سنتی معماری است، که ریشه در قرون و اعصار دارد و انتقال اطلاعات و مفاهیم در آن به‌صورت سینه به سینه انجام پذیرفته است و نظام دوم، با ظهور مدارس معماری در ایران و تحت عنوان نظام آموزشی آکادمیک و کلاسیک به وجود آمده است.

اهمیت بازشناسی آموزش معماری در کشور نیز آنجا بیشتر جلوه می‌کند که غالباً در مقام مقایسه معماری و معماران معاصر با معماری و معلمان گذشته بر می‌آییم، این در حالی است که معمار معاصر را محصول آموزش دانشکده‌های معماری امروزی و معمار گذشته را حاصل آموزش سنتی معماری می‌پنداریم.

علاقه مندان به تحصیل در این رشته باید در چه زمینه هایی دارای استعداد باشند؟

شیخ بهایی: رشته معماری ترکیبی از هنر، علم، ریاضی و کسب و کار است؛ بنابراین نیاز به داشتن یک پیش‌زمینه قوی در موضوعات مختلف دارد.

یک معمار باید دارای قدرت تجسم بالا، ذوق هنری و خلاقیت باشد و عناصر زیبایی شناختی بصری را بشناسد. اگر یک رشته میان رشته‌ای شما را به هیجان می‌آورد، رشته معماری می‌تواند بهترین انتخاب برای شما باشد.

دانشجویان شاغل به تحصیل در این رشته چه مواردی را فرا می گیرند؟

شیخ بهایی: تحصیل در رشته معماری در مقطع کارشناسی چهارسال به طول می‌انجامد و دانشجویان در طول تحصیل خود در رشته معماری دروسی مثل هندسه کاربردی،علوم رایانه به ویژه مدل سازی سه بعدی و هنر، کروکی و اسکیس، عکاسی و … را خواهند آموخت.

رشته معماری در مقطع کارشناسی، دارای دو زیرشاخه‌ی معماری و معماری داخلی است. به طور کلی تعداد واحد‌هایی که دانشجوی رشته معماری باید در طول تحصیل بگذراند ۱۴۰ واحد است. در ادامه تحصیل برای مقطع کارشناسی ارشد، متقاضیان می‌توانند گرایش‌های انرژی و معماری، مهندسی معماری، تکنولوژی معماری، معماری منظر، مدیریت پروژه و ساخت، معماری داخلی و غیره را برگزینند.

آینده شغلی دانش آموختگان رشته معماری در بازار کار چگونه است؟

شیخ بهایی : افرادی که در حرفه معماری متخصص هستند، می‌توانند در زمینه‌های بسیار گسترده‌ای فعالیت کنند.

از ساخت و ساز گرفته تا طراحی، مسیر‌های شغلی متفاوتی در پیش روی یک معمار قرار دارد. برای مثال یک معمار ساختمان، طراح داخلی، طراح یا برنامه ریزی شهری، مرمت ابنیه تاریخی و غیره، طراحی (تک بنا یا مجموعه زیستی کوچک از طرح‌های اولیه تا مراحل کار و طراحی اجزاء و عناصر تشکیل دهنده بنا )، همکاری با گروه مهندسان مشاور معماری در جهت توسعه طرح‌ها و تهیه نقشه‌های معماری مراحل یک و دو، نظارت بر صحت انجام کار درعملیات اجرایی ساختمان، مشارکت درمدیریت اجرایی پروژه‌های معماری، عضویت در کادر فنی شهرداری‌ها و دفاتر فنی و مهندسی، عضویت در سازمان نظام مهندسی ساختمان به عنوان یک رشته اصلی در گرایش های طراحی، نظارت و اجرا تا تدریس در دوره‌های کاردانی و همینطور دبیرستان‌های فنی حرفه‌ای و کاردانش را شامل شود.

علاوه بر این دانش آموختگان می‌توانند از مهارت‌هایی که در طول این دوران یاد گرفته‌اند نیز به صورت حرفه هایی مستقل از هم استفاده کنند. بعنوان مثال یک معمار می‌تواند در مشاغلی همچون مدل ساز  رایانه، نقاش، نقشه بردار، عکاس حرفه ای و غیره فعالیت کند.

به هر حال تحصیل در یک رشته میان رشته‌ای چنین مزیتی دارد که گستره‌ی عظیمی از رشته‌ها در مقابل افراد قرار می‌گیرد.

و سخن آخر

در پایان به کسانی که قصد انتخاب رشته و ادامه تحصیل در دانشگاه در رشته مهندسی معماری را دارند، توصیه  می نمایم بازدیدی یک روزه از دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر داشته باشند و با محیط دانشگاه و هیأت علمی این دانشگاه آشنا شوند.

رشته مهندسی نفت؛ شرایط فعلی و چشم‌انداز آینده/ رشته‌ای که اشباع نشده‌ و اشتغال در آن قطعی است

در گفتگو با آنا تشریح شد؛ رشته مهندسی نفت؛ شرایط فعلی و چشم‌انداز آینده/ رشته‌ای …